Hargai Kaum Wanita

Pesanan aku kepada kaum yg sejenisku yakni lelaki, sila hormati kaum wanita dan hargailah mereka kerana kita memerlukan mereka. Perlindungan, kasih sayang dan segalanya adalah hadiah terbaik dari kita sebagai menghargai golongan yang berlekuk-lekuk dan comel itu.

Wanita adalah sumber inspirasiku...

Selasa, Julai 27, 2010

Cinta vs Wang Ringgit

Oleh : Lord Vlad

Assalamualaikum dan salam muhibah kepada semua yang sudi baca blog aku, sebenarnya dah lama sangat aku tak menulis (erti kata yang lebih tepat adalah menaip). Rasa rindu pulak nak menulis ni. Lagipun ramai juga yang tanya sama ada aku dah gantung keyboard atau dah kering idea. Sekali lagi aku jelaskan bahawa hal gantung-gantung keyboard ni rasanya takkan berlaku selagi nadi aku berdenyut, selagi itulah aku akan tetap menulis..menulis dan menulis. Begitu juga kasih sayang aku pada wanita, selagi aku adalah aku selagi itulah aku akan tetap mengasihi dan menyanyangi makhluk yang comel secomelnya itu. Hal kering idea pulak rasanya pun bukan alasan kukuh untuk aku tidak menulis lagi. Idea aku sentiasa ada dan sedia untuk dicurahkan, tapi aku selalu bergelut dengan masa. Bukan la bermakna aku ni lebih sibuk dari Presiden Amerika. Tugas aku sebagai penjawat awam perlu diutamakan.

Ops, melalut lagi aku kan, selalu bercakap tentang perkara yang bukan isu. Biasa la kan, seperti yang aku selalu maklumkan la, ku pun nak jugak tulisan aku nih panjang berjela-jela biar kalian semua rajin membaca sikit. kalau malas pun buat-buatlah rajin sikit.

Bercakap pasal perkara tajuk ini cuma pandangan aku dan tak ada kaitan antara yang hidup dan dengan yang mati. Cinta sejati memang masih ada tapi ia tidaklah sekukuh mana jika cinta itu tiada ikatan wang ringgit serta harta benda. Sekarang adalah zaman serba-serbi canggih dan sekarang juga adalah zaman dimana semuanya berlaku dengan pantas. Kalau boleh tempoh mengandung pun orang nak cepatkan, betapa gilanya keadaan sekarang. Tapi bukan itu yang aku nak sentuh. Tapi yang aku maksudkan adalah serba-serbi dalam dunia ni adalah dikuasai oleh wang ringgit atau dolar atau rupiah ataupun apa-apa saja yang berkaitan dengan duit.

Aku bukanlah memandang rendah perasaan cinta yang ada pada masa sekarang. Tidak sesekali aku nak membebel tak tentu hala. Tapi benda yang aku cakap ni adalah benda yang hakikat. Kalau setakat bercinta bagai nak rak tapi tak ada duit untuk bertunang dan berkahwin pun sia-sia juga. Perbelanjaan berkahwin zaman sekarang bukannya murah. Serba-serbi diswastakan termasuk dari segi pelamin, baju, solekan, gulai-gulai dan segala macam yang tak dapat aku senaraikan disini. Semuanya duit. Kepada romeo ala-ala Lombok yang cuma tahu mengayat perempuan tapi tidak berusaha untuk tingkatkan ekonomi diri fikir-fikirkanlah apa yang aku tulis ini.

Walaupun wanita zaman sekarang sudah bekerja dan membantu dari segi ekonomi rumahtangga kita sebagai lelaki jangan la pula mengambil kesempatan, malu la kan makan hasil titik peluh orang perempuan. Bukan ego, tapi kena sedar diri bahawa tanggungjawab menyara keluarga adalah kepada siapa?. Sepatutnya lelaki la yang beri duit kepada perempuan, tapi sekarang dah jadi terbalik. Golongan pengikis dari kalangan kaum aku sendiri makin ramai. Aku bukan apa, malu takut golongan aku ni masih tak sedar-sedar.

Err... rasanya aku tak boleh terus menulis artikel ni, rasa seram-seram sejuk pun ada. ok..jumpa lagi

Tiada ulasan:

Catat Ulasan