Hargai Kaum Wanita

Pesanan aku kepada kaum yg sejenisku yakni lelaki, sila hormati kaum wanita dan hargailah mereka kerana kita memerlukan mereka. Perlindungan, kasih sayang dan segalanya adalah hadiah terbaik dari kita sebagai menghargai golongan yang berlekuk-lekuk dan comel itu.

Wanita adalah sumber inspirasiku...

Khamis, Oktober 07, 2010

Awek Satu Kampung - Musim II (Episod 2)

Oleh : Lord Vlad

Dan bermulalah satu era baru. Era yang bakal menantukan hala tuju aku sebagai seorang lelaki dan saat ini, detik ini berakhirlah zaman bujang aku. Kali ini aku pasti kalau tengok awek -awek cun lalu depan aku pun aku akan tunduk tengok kebawah. Kalau tengok pun tengok sikit-sikit saja. Aku grenti tak tegur awek tu seperti mana masa zaman aku bujang-bujang. Tapi kalau tegur-tegur pun grenti sikit-sikit saja, setakat say 'hai' pun dah cukup kot. Kalau nak tambah dilog "nombor henpon awak berapa?" pun mungkin bergantung pada masa dan keadaan.

Menjadi suami kepada gadis secantik ini? - gambar penyeri
_______________________

Sekarang aku dah nak jadi lain, aku dah nak bergelar suami. Jadi sebagai jejaka yang dah nak bergelar suami perangai aku pun kena la berubah mengikut situasi, keadaan dan masa. Kalau tak dapat berubah banyak pun akan aku ubah sikit-sikit demi....... Ops... rupanya hari ini hari yang siapa-siapa pun nak tengok. Dan siapa-siapa juga tidak menyangka jejaka yang berada di pentas singgahsana Raja Sehari itua adalah Lord Vlad dan Lord Vlad itu adalah aku. Ramai juga orang datang ke majlis aku ni. Yang aku tak kenal pun ramai, mungkin kenalan orang tua aku dan yang aku kenal pun ramai dan tak terkira dan antaranya bekas awek-awek aku yang merestui penamatan zaman bujang aku. Ada juga bekas-bekas awek yang dah jadi mak budak pun aku jemput dan ada juga yang sedang dalam pembawaan budak juga menjadi jemputan. Seronok? hehe.. aku tak dapat pulak gambarkan apa perasaan aku kali ini. Bercampur dan macam-macam bermain dalam kepala anak jantan kepada mak aku ini. oh.. mak aku mesti gembira kerana dah lama dia tunggu saat ini. Saat anak jantannya bolenh duduk berkongsi bilik dengan orang yang lain jantinanya yakni perempuan.

Kegembiraan aku pulak bagaimana?. Iya.. dah lama sangat aku gembirakan golongan kesayangan aku yakni golongan berlekuk-lekuk dan comel yakni kaum hawa. Dah lama juga aku berkorban untuk bahagiakan awek dan awek-awek aku. Dan sekarang sudah masanya aku pula yang mengecapi kegembiraan sebenar. Tapi untuk makhluk kesayangan aku yakni wanita pulak sudah pasti aku tak akan melupakan mereka. Aku akan terus berbakti kepada mereka. Tapi cara dan pendekatan tu mungkin berbeza sedikit mengikut kesesuaian keadaan.

untuk makhluk kesayangan aku yakni wanita pulak sudah pasti aku tak akan melupakan mereka - gambar penyeri
________________________________

Saat yang ditunggu dah hampir tiba, pengantin perempuan pun dan telefon yang menandakan mereka dan bersedia untuk turun kereta dan menuju ke rumah jejaka yang tak seberapa ini. Perasaan aku pulak tak dapat digambarkan. Berdebar mengalahkan Barrack Obama yang nak berjumpa Osama Laden pun ada, tapi tetap gembira mengalahkan bangla yang baru dapat gaji.

Dalam pada itu aku nampak ramai juga yang buat muka macam biawak pasir yang macam nak kena sembelih. Muka-muka yang semuanya aku kenal kerana semuanya satu kampung dengan aku. Sama ada turut gembira meraikan kegembiraan aku ini atau tengah mengutuk dalam hatinya pasal aku itu semua aku tak ambil pusing. Yang pasti hari ini adalah hari aku dan aku akan meraikannya sepuasnya.

an aku sudahpun mengakhiri zaman bujang aku - gambar penyeri
__________________________________

Dan tibalah pengantin perempuan. Errr...... sebenarnya bukan pengantin tapi pengantin-pengantin, Aku buat kenduri serentak dengan adik aku?. hehe. Sebenarnya pengantin-pengantin perempuan yang didepan aku itu adalah pengantin-pengantin aku. Mira dan Nadia. Dan aku sudahpun mengakhiri zaman bujang aku dengan awek-awek satu kampung aku. Aku pun tak pasti macam mana perkara ini boleh berlaku. Tapi perkara ini dah jadi dan sudah berlaku pada aku. Ianya cukup pantas dan soal ini Harry Poter pun tak mungkin dapat meramalkannya. Yang pasti bila kita bertemu jodoh terimalah seadanya dan begitu juga dengan aku. Aku akan menerima segala ketentuan ini tambah-tambah keduanya memang jenis yang bila pandang sekali mesti jadi nak pandang berkali-kali.

gadis impian ramai - gambar penyeri
____________________________

Dan satu suara mengejutkan aku dari khayalan (Errr... bukan khayalan....). Vlad!! Vlad! suara yang aku kenal... suara mak aku. Ni mesti dia nak suruh aku bersiap-sedia ni. Err..... rupanya mak aku memanggil dan mengejutkan aku suruh sembahyang subuh. Dan benda yang indah tadi berakhir dengan sekelip mata. Rupanya aku mimpi saja. Aduh.... kalau la ianya betul-betul jadi. hehehe.

jangan marah yee.....

bersambung lagi..........

nantikan episod 3 yang bakal menyengat........

***** Terima kasih dan setinggi penghargaan kepada gadis yang sudi menjadi model (gambar penyeri) di ruangan ini, terima kasih Nurul Cuk